Veli Toplantısı Sonrası
       Veli Toplantıları okulların öğrenciler ve okul hakkında velilere bilgiler verdiği değerlendirme toplantılarıdır, bu toplantılarda anne ve babalar çocuklarının öğretmenleri ile birebir görüşebilir ve eğim durumları hakkında bilgi alabilirler.
       Veli toplantılarının asıl amacı çocukların gidişatlarına göre anne ve babayı yönlendirmektir aslında. Bu toplantılarda öğretmenler durumu kötü olan çocukları kötülemek ve yermek istemezler, anne ve babalarına yol göstererek eksikliğin giderilmesini amaçlarlar. Çocuklarının eğitimleri için anne ve babaların veli toplantılarına mutlaka iştirak etmeleri gerekmektedir.
       Genel durumu iyi olan öğrenciler için pek sıkıntılı geçmeyen veli toplantıları bira kötü olan öğrenciler için sıkıntılı geçebilir. Özellikle öğretmenlerinden çocukları ile ilgili duymak istediği sözleri duyamayan anne ve babalar eve geldiklerinde sıkıyönetim ilan edebilmektedir.
       Veli toplantıları sonrasında çocuklara baskı kurmak, sert bir tavır takınmaz, cezalar vermek sizlere hiçbir şey kazandırmayacaktır, aksine durum daha da kötüye gidecektir. Anne ve babalar bu durumlarda sakinliğini bozmamalı ve veli toplantılarının asıl amacını unutmamalı ve durumu düzeltmek için ne tür adımlar atması gerektiğini düşünmelidir.
       Çocuklar ile ilgili öğrenilen olumsuz durumlarda mutlaka onlara da bir savunma ve söz hakkı vermelisiniz, durumu bir de onlardan dinlemelisiniz. Her ders için ayrı ayrı, çocuğunuzun sözünü kesmeden ve yorum yapmadan dinleyin, ancak bu şekilde mevcut duruma neyin sebep olduğunu anlayabilirsiniz. Bu konuşmada varsa çocuğunuzun çözüm önerisi mutlaka onu da dinlemeli ve ortak bir çözüm noktasında buluşmaya çalışmalısınız. Ortak bulunan çözüm yolu anne ve babanın çocukları üzerinde baskı kurarak uyguladığı çözüm yoluna oranla daha çabuk başarıyı getirecektir.
       Veli toplantıları sonrasında anne ve babaların çocuklarına karşı tutumları nasıl olmalıdır?
       - Eğer çocukları hakkında duydukları güzel ve olumlu sözler ise mutlaka çocuklarını başarılarından dolayı takdir etmelilerdir. Takdir edilmek çocuklarda ekstra bir motivasyona sebep olacaktır, anne ve babasının takdirini alan çocuk çalışmalarının boşa gitmediğini düşünecektir. Duyduklarından dolayı mutlu olduklarını çocuklarına hissettirecek anne ve babalar, çocuklarının onları daha mutlu etmek için daha fazla çalışmalarına ve çaba sarf etlerine zemin hazırlayacaklardır. Çocuklar anne ve babalarını mutlu etmek isterler ve onlar mutlu olduklarında çocukları da mutlu olurlar.
       - Dersleri veya sınavları kötü olan çocukların anne ve babaları onlara sert davranmamalı, aksine durumun düzeltilebilir olduğunu göstermelidir. Örneğin ilk sınavlarının başarısız olduğu öğrencilere ikinci sınavlarda çok çalışıp düzeltebileceğini söylemek çocukları hırslandırabilir.
       - Her çocuk ayın duygusal yapıya sahip değildir. Anne ve babalar çocuklarını iyi tanımalıdır, durumu düzeltmek ve iyileştirmek adına çocuklarının yapısına uygun bir çözüm yolu geliştirmelidir.
       - Çocukların derslerindeki başarısızlığı ve geriliği onların zeka seviyelerini direk olarak göstermez, “benim çocuğum başarılı değil, zekası bu kadar” deyip kenara çekilmemek lazım. Başarıyı zeka kadar etkileyen bir çok faktör vardır. Bu faktörlerin var olup olmadığı araştırılmalıdır. Çocukları iyi öğrenmeleri için rahat ve huzurlu olmaları gerekmektedir. Öğretmenlerini sevmeleri bile onların başarılarını direk olarak etkileyecektir. Anne ve babalar çocukları ile sakin bir şekilde konuşmalılar ve eğer okul içerisinde olumsuz bir durum var ise tespit ederek bu durumu ortadan kaldırmalılardır.
       - Bazı durumlarda çocuk değil öğretmen de yetersiz olabilmektedir. Yani başarısızlığın tek sorumlusu çocuklar olmayabilir. Öğretmenin her çocuğun seviyesine inmesi gerekmektedir, eğer bunu başaramaz ise çocukların derslerinde başarısızlık olabilir.
       - Her çocuk her derste çok çok başarılı olamayabilir, kimi çocuk matematikte iyi iken sosyal bir derste iyi olmayabilir. Anne ve babalar öğretmenlerinin yardımı ile iyi olmadıkları dersleri tespit etmeliler ve gerekirse ilave eğitim aldırarak bu açlığı kapatmalılardır.
       - Çocukları başarısızlığa iten en önemli nedenlerden birisi çocuğun o ders ile ilgili kendisine duyduğu özgüvendir. Kimi çocuk ben ne yaparsam yapayım bu derste başarılı olamıyorum düşüncesi ile belli derslerden soğuyabilir. Anne ve babalar bu gibi durumlarda çocuklarının özgüvenlerini kazandırmalılardır, bu durumlarda zayıf olduklarını düşündükleri belli derslerde alınabilecek özel dersler çocuklar için faydalı olabilir.
       - Çocukların başarıları kadar başarısızlıklarında da anne ve babalar temel etkenlerdir. Yani anne ve babalar başarısızlık durumlarında ilk olarak kendilerini gözden geçirmelilerdir. Çocuklarına karşı davranışlarını kontrol edip gerekirse bu davranışlardan vazgeçmelilerdir. Çocukların en önemli modelleri anne ve babalardır, anne ve babalar çocuklarına iyi birer model olurlar ise emin olun çocukları da onların yollarında ilerlemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır.
       - Anne ve babalar çocuklarından mükemmel çocuk olmalarını beklememeli ve bu konuda onlara baskı kurmamalıdırlar. Her çocuk birbirinden farklıdır, bunu unutmamalılar ve çocuklarını olduğu gibi kabul etmelilerdir. Çocuklar üzerinde kurulacak baskı onlarda strese neden olacaktır ve bu stres te başarısızlığa sürükleyecektir.
       - Veli toplantıları sonrasında en çok yapılan hatalardan birisi de çocukları başkalarının çocukları ile kıyaslamaktır. Çocuklarınızı başkaları ile kıyaslamayın, o başka sizin çocuğunuz başkadır. Ama ille de birilerini kıyaslamak istiyorsanız kendinizi o çocuğun anne ve babası ile kıyaslayabilirsiniz.