Çocukların Güzel Konuşması için 20 Önemli Öneri
       1- Çocukların her tür ihtiyaçlarını zamanında karşılayın.
       2- Çocuklarınızın sizden en büyük ihtiyaç ve beklentileri olan sevginizi ondan esirgemeyin. Özellikle babaların yapmakta zorlandığı sevgilerini gösterme durumunu mutlaka çocuklarınıza hissettirin. Onlardan gelen sevgi yaklaşımlarına olumlu karşılık gösterin.
       3- Konuşmalarını kesmeyin ve sözleri bitene kadar sabır ile dinleyin. Çocuğunuz sözcükleri söylemekte zorlanıyor veya anlatımı biraz uzu sürüyor olabilir. Bu gibi durumlarda onlara karşı anlayışlı davranın.
       4- Çocuklarınız ile bol bol sohbet edin, bu sohbetlerin bir amacının olmasına gerek yoktur. Sohbetteki asıl amaç çocuklar ile beraber zaman geçirmek ve onları konuşturmaktır. Bu sohbetler çocuklarınızın konuşmalarını geliştireceği gibi sizin ile onların arasındaki iletişim bağını da kuvvetlendirecektir.
       5- Söylediklerinden dolayı onları azarlayıp yargılamayın, eğer yanlış bir şeyler söylüyor ise tatlı bir dille uyarabilirsiniz. Sert çıkışlar çocuklarınızı geri adım atmaya itecek ve ileride konuşması gereken durumlarda yanış bir şeyler söyleme korkusu ile içine kapanmasına neden olacaktır. Bu durum çocuklarda sosyal fobiye kadar ilerleyerek çok ciddi sorunlar doğurabilir.
       6- Çocuklarınızın size yönelttiği tüm sorulara cevaplar verin ve meraklarını giderin. Çocuklar bir çok şey ile yeni karşılaştıkları için sürekli öğrenme, öğrenmek için de soru sorma eğiliminde olurlar. Bu olağan bir akıştır. Güzel konuşmaları için kelime dağarcıklarının gelişmesi ve bunun için sordukları sorulara cevaplar almaları gerekmektedir.
       7- Çocuklarınızın telaffuzda zorluk çektiği kelimeleri düzeltmek için üzerine fazla baskı kurmayın ve onlar ile alay etmeyin. Bırakın yanlış söylesin, onu bir kere düzeltin ve üzerine düşmeyin. Zamanla oturacaktır ve doğruyu söyleyeceklerdir.
       8- Çocukları kimi kelimeleri telaffuz şekilleri büyüklerin hoşuna gidebilir. Bu durumu abartıp onun gibi konuşmaya başlayan anne ve babalar olabilir. Eğer çocuğunuzun yanlış telaffuzlarına prim verirseniz aynı şekilde konuşmaya devam edecektir ve bu alışkanlık haline gelecektir.
       9- Çocuğunuz ile konuşurken onu bir yetişkin gibi görün ve düşüncelerine değer verin. Bu durum çocuklarınızın hoşuna gidecektir ve konuşma isteğini artıracaktır. Eğer ona değer vermez ve çocuk gibi davranırsanız sizinle konuşmak istemeyecektir ve zorunlu isteklerini söyleyip konuşmayı bırakacaktır.
       10- Çocuklarınız ile yapacağınız konuşmalar onu düşünmeye sevk etmeli ki zeka gelişimine de etkisi olsun. Sürekli zekasını zorlayacak, onların bilmediği ve öğrenme isteğini yerine getirecek konuşmalar yapmaya çalışın. Onlara konuşmalarınız sırasında nasıl düşünmesi gerektiği konusunda yol gösterin. Zeka seviyesi yüksek olan çocuk kelime dağarcığı da yüksek olacağından daha güzel konuşacaktır.
       11- Oyuncak ve oyun malzemeleri yaşlarına uygun olmamalıdır. Kendi yaşından küçük oyuncaklar ile geçireceği zaman onun için boş bir zaman olacaktır. Tam tersi düşünüldüğünde de çocuklar zorlanacağı için özgüvenlerinin kaybolma ihtimalleri ile karşı karşıya geleceklerdir.
       12- Çocuklarınıza içeriği bol ve onların yaşlarına uygun resimli kitaplar verin. Resimde gördükleri her nesne onları düşünmeye ve öğrenmeye yöneltecektir.
       13- Çocuklarınıza resimli kitaplarda bol bol hikayeler okuyun, okuduğunuz sayfalardaki resimleri gösterin ve hikaye sırasında o resmin anlatıldığı bölüme dikkat çekin. Duydukları ile beraber görürler ise daha kolay hafızalarına kazınacaktır.
       14- Çocuklarınıza karşı tavırlarınıza, ses tonlarınıza, hareket ve mimiklerinize çok dikkat edin. Zira çocuklar en çok anne ve babalarını örnek alarak ve onları taklit ederek öğreneceklerdir. Sizde gördüğü olumsuz davranışlar onlara yansıyacak ve olumsuz hareket etmelerine sebep olacaktır.
       15- Çocuklarınız ile bol bol onların yaş ve zevklerine uygun filmler izleyin, müzikler dinleyin. Bu esnada onlardan yorum isteyin, sorular sorun ve sorularınızın cevaplarını alın.
       16- Çocuklarınız ile beraber bol bol şarkı söyleyin.
       17- Çocuklarınıza tekerleme ve bilmeceler öğretin. Tekerlemeler telaffuz etmesi en zor edebi yapılardır. Çocukların bunları söylemeyi öğrenmesi onlar açısından avantaj olacaktır.
       18- Çocuklarınız ile beraber bol bol sayı sayın.
       19- Kukla tarzı oyuncaklar alın ve o oyuncakları konuşturmasını sağlayın. Çocuklarınız onların yerine konuşurken bol bol egzersiz yapmış olacaktır.
       20- Konuşmasında bir gerilik var ise mutlaka bir uzmandan yardım alın.