Çocuklarımız Okullarda Neden Sağlıklı Beslenemiyor ?
       Okullardaki beslenme konusunda birçok araştırmalar yapılmıştır. Bunun sebebi ise anne ve babaların ortak olarak “çocuklarımız okullarda sağlıklı beslenemiyor” düşüncesi olmuştur.
       Okullarımızdaki eğitim kadar çocuklarımızın beslenmesi de önem arz etmektedir. Sağlıksız beslenilen okullarımızda özellikle kış aylarında vitaminsizlikten kaynaklanan hastalıklar gözükmeye başlamaktadır. Uzmanlar okullardaki beslenme konusunda 2 noktaya önemle parmak basmaktadır. Bunlar çocukların yemiş oldukları yiyeceklerden aldıkları besin değeri ve yemek için ayırılan zman dilimidir.
       Günümüzde okullarımızın yarıdan fazlası tam gün eğitim yapmaktadır. Bu da demek oluyor ki çocuklarımız öğlen yemeklerini okullarda yemek zorunda kalıyorlar. Okullarda yenilen öğlen yemekleri sırasında çocuklarının yanında olamayan anne ve babalar bu durumda sürekli endişe etmektedirler. Çocuklarının yakalandığı hastalıkları ve zayıflama durumlarını da dolayısıyla okullardaki öğlen yemeklerine bağlamaktadır.
       Öğlen yemeği için okullarda ayırılan süre genellikle 50 dakikadır. 50 dakikalık bir süre yemek yemek için çok makul bir zaman dilimi olarak görülse de bu zaman dilimi içerisinde çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılamaları istendiğinden çocuklar için yeterli kalmamaktadır. Özellikle küçük yaşlı çocukları ev hayatlarında tüm ihtiyaçları yanlarındaki anne ve babaları tarafından karşılandığı için çocuklar bu zaman içerisinde ihtiyaçlarını görememektedir. Özellikle arkadaşları ile oyun oynama istekleri ve tuvalet ihtiyaçları da işin içine girdiği zaman yemek için ayrıla süre minimuma inmektedir.
       Kimi çocuklar evden getirdikleri yiyecekleri, kimileri ise okul kantininden veya yemekhanesinden yemek yemektedir. Hem kendi getirdikleri yemekleri hazırlarken, hem de okul kantini veya yemekhanesinde yemek alırken bir hazırlık dönemi ile karşı karşıya gelmektedir. Bu süreç çocuklar için zaman kaybı olup bu kayıplarını yemek yeme zamanlarında çıkarmaktadırlar. Zaman kazanma adına hızlı yemek yiyen çocuklar çoğu zamanda tam olarak doymamalarına rağmen yemeklerinin tamamını bitirmemektedirler. Çünkü onları bu konuda kontrol eden bir anne ve baba yoktur yanlarında ve bu konuda bir yaptırım ile karşılaşmamaktadırlar. Uzmanlar ise aksine yemek yeme süresinin uzun olması ve yavaş yavaş yemek yenmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar. Çocuklara öğlen aralarında biraz fazla zaman verilmesi durumunda hızlı yemek yeme ve yemeklerinin tamamını bitirmemesi gibi durumlarının önüne geçilebilecektir. Ayrıca uzmanlar anne ve babaları çocuklarının ev hayatlarında kendi ihtiyaçlarını kendileri görmeleri konusunda kesinlikle uyarmaktadır. Yemeğin hızlı bitmesi veya tamamının bitmesi için anne veya babaları tarafından yemek yedirilen çocuklar okullarda kendi başlarına yemek yeme zorunda kaldıkları için bir bocalama içerisine girmektedir.
       Okullardaki beslenmeyi etkileyen bir diğer faktör ise okul kantinleri ve bu kantinlerde satılan yiyeceklerdir. Çocuklar kantinlerde besin değeri çok çok düşük olan gıdalar tüketebilmektedir. Kantinlerde satılan besinler sağlık bakanlığı tarafından sık sık kontrol edilmekte ve çocuklar için zararlı olabilecek besinlerin kantinlere girmesine izin verilmemektedir. Bu sebeple de anne ve babaların okul kantinlerinden zararlı besinler tüketebilir korkusu yaşaması gereksizdir. Fakat besin değeri düşün olan besinler tüketebilir. Bunun ile de karınlarını gereksiz yere şişirerek asıl alması gereken besinlere yer kalmayabilir. Kantinden alışverişte kontrolün sadece çocukta olması farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Örneği tostu seven bir çocuk her gün öğlen yemeğinde tost ile karnını doyurarak tek yönlü ve sağlıksız beslenebilir. Bu konuda okul yetkililerinin de yapabileceği fazla bir şey yoktur asında. Anne ve babalar çocuklarını gerekli beslenme bilincini yerleştirmeli ve söyledikleri şekilde doğru beslenmeleri konusunda uyarmaktadır.