Çocuklar Neden Ödev Yapmak İstemezler
       Bir çok anne ve babanın ortak sıkıntısıdır çocuklarının ödev yapmaları. Ebeveynler genellikle kendileri hatırlatmadan ve uyarmadan çocuklarının ödev yapmadıklarından şikayet ederler. Diğer şikayet konuları çocuklarının ödevlerin gelişi güzel ve özensiz yapması ile ödev zamanlarından diğer aktivite ve faaliyetler için zaman kalmamasıdır.
       Ödev yapmaktaki sıkıntıların asıl nedeni aslında yine anne ve babalardan kaynaklanmaktadır. Çocuklarının unuttukları ödevleri telefon ile öğrenen anne ve babalar, yetiştiremediklerinde veya beceremediklerinde onlara yol göstermek yerine bizzat kendileri yapmayı seçtikleri zaman çocuklar ödevlerin bitirilmesinin kendilerinin değil de anne ve babalarının görevleri gibi görmektedirler. Bu şekilde gören çocuklar ödev sorumluluğunun farklına varmaz ve her defasında ödevleri için anne ve babalarının hatırlatmasını bekler. Çünkü bilir ki anne veya babası ona zamanı gelince ödevini yapması gerektiğini hatırlatacaktır.
       Anne ve babalar sık sık çocuklarının ödevlerini yapıp yapmadıklarını sormaktadır. Bu durum çocuklarda ödev yapmaya karşı bir direnç oluşturabilmektedir. Zira çocuklara bir konu hakkında ne kadar çok baskın yapılır ise çocuklar o konudan o kadar uzaklaşırlar. Diğer bir olumsuz etkisi ise çocuklar “nasıl olsa annem babam ödevimi yapmam gereken zaman bana hatırlatacak” düşüncesine kapılacaklarından kendi kendilerine ödevlerini açıp yapmamalarına sebep olabilmesidir.
       Ödev yapma hususunda yapılan diğer önemli yanlışlık ise anne ve babanın ödev yapılma süresinde çocuklarının yanın durmalarıdır. Anne ve babalar bu konuda yardıma ihtiyacı olduğu zamanlarda yardım edebilmek veya yanlış yaptıklarında yanlışlarını düzeltebilmek için orda olduklarını savunsalar da bu durum çocuklarda anne veya babası yanında olmadan ödev yapmama alışkanlığına neden olacak ve her ödevlerinde anne veya babalarını yanlarında isteyeceklerdir. Ödev yapma sırasında çocuklara aşırı baskı kurmak, yanlışlarını keskin bir şekilde düzeltmek ve aşırı tepkiler vermek, onlardan her zaman mükemmeli yapmasını beklemek çocuklarda bir korku ve endişe durumu oluşturacaktır. Bu tür anne ve babaların çocukları onları memnun edebilmek adına ödevlerine aşırı özenecek, en iyisini yapmak için normalde harcaması gerekenden fazla zaman harcayacak ve diğer aktivite veya dinlenmeleri için zamanları kalmayacaktır. Anne ve babalar çocuklarını okuldan eve gelir gelmez ödevlerini yapmaları konusunda sıkıştırmamalı ve zorlamamalıdırlar. Zaten gün boyu okulda yorulan çocuklar dinlenemeden tekrar ders yapılmaya zorlandığında ödev yapmaktan soğuyacak ve ödev yapmaya karşı bir direnç oluşacaktır.
       Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır;
       - Çocukların ödev yapacakları ortamı hazırlayın. Çocuklar ödev yapacakları yeri ve zamanı bilsinler. Bunların bilinmesi çocukları ödev yapma sürecine daha kolay hazırlayacaktır ve üşenmelerinin önüne geçecektir. Ödevlerinden önce kendilerine ödev yapacak ortam hazırlamak zorunda kalmaları çocuklarda ödeve karşı bir üşenme durumu oluşturacaktır.
       - Çocukların ödev yapmaları süresince onların dikkatlerini çekecek ve dağıtacak televizyon, bilgisayar gibi elektronik cihazlar kapalı olmalıdır. Bu konuda anne ve babalar da biraz fedakarlık göstermelidir. Kendileri ödev yapar iken anne ve babaları onların sevdikleri bir programı televizyondan izleye çocuk hem ödevine odaklanamayacak hem de ödevi kendilerine verilen bir ceza gibi görecektir.
       - Ödev sırasında en çok şikayet edilen konu çocukların ödevlerini özeniz ve aceleci bir şekilde yapmasıdır. Bu durumun önüne geçebilecek ön etkili yöntem ödevler için anne ve babanın bir süre belirlemesidir. Çocuk bu süreden önce bile bitirse masadan kaldırılmamalı ve yaptıklarının tekrar ve kontrol etmesi istenmelidir. Çocuk ödevini ne kadar erken bitirirse bitirsin masadan kalkamayacağını bilirse ödev yapma süresince acele etmeyecektir.
       - Çocukların ödev yapma ve ders çalışma süreleri sürekli irdelenmemelidir. Çocukların ödevlerini çabuk bitirmeleri kötü yapmaları anlamına gelmez. Ödevini layıkıyla yapan çocuğa “ne çabuk yaptın, git ödevini kontrol et” şeklindeki yaklaşımlar çocukları ödevden soğutacaktır.
       - Ödev sırasında kullanılacak malzemelerin ödeve başlamadan hazırlanıp masada hazır tutulması gerekmektedir. Aksi durumda ödeve başlama süreci uzayacaktır ve çocuklar ödeve başlamak istemeyeceklerdir.
       - Ödev konusunda bir diğer şikayet ödevi okula götürmeyi unutulmasıdır. Bu durumu önlemek için göz önünde olan bir yere ödev köşesi yapabilirsiniz. Çocukların yaptıkları ödevleri o köşelere koyması sağlanmalı ve bu köşeyi her sabah okula gitmeden kontrol etmesi alışkanlık haline getirilmelidir. Bu alışkanlığı kazanan çocuklar ödevlerini unutmayacaklardır.
       - Ödevleri çocuklarınızın yerine siz yapmayın, bunu yaptığınız sürece çocuğunuz nasıl olsa siz yapacağınız için ödevlerini yapmamak için ellerinden ne gelirse yapacaklardır.
       - Ödevlerini yapmayan çocuklara yaklaşım da çok önemlidir. Onları bu sebepten aşağılamayın ve hakaret etmeyin. Sizin kızma nedeninin ödev olduğu için çocuklar ödev yapmaya karşı soğuyacaklardır.
       - Ödev yapmaları için onlara maddi ödüller vaat etmeyin. Bu ödüller çocuklarda normalde yapmamaları gereken bir şeyi yaptığı kanaati oluşturacaktır. Ödev yapmak zaten onların görevidir ve bu şekilde sadece görevlerini yerine getirmiş olurlar.
       - Ödev sonrasında anne ve babalarından taktik görmek çocuklara ekstra bir motivasyon olacaktır. Çocuklarınızdan ödevleri ile ilgili güzel sözlerinizi esirgemeyin.
       - Çocuklarınız ödev sırasında sıkılıyor olabilir. Bu sıkılma ödevin amacı dışına çıkmasına dene olacaktır. Bunu engellemek için çocukların yapmayı en çok sevdikleri şey olan oyun kavramını kullanabilirsiniz. Ödevlerin içerisine biraz oyun katarak çocuklarınızı motive edebilirsiniz.
       - Çocuklar zaten bildikleri konularda ödev yapmaya karşı direnç göstereceklerdir. Çocuklarınıza ödev yapmanın faydalarını anlatın, faydaları gören ve anlayan çocuklar ödev yapmakta direnç göstermeyecektir.