Okulun Uzaklığı Başarıyı Etkiliyor mu
       Anne ve babaların okul seçimlerinde dikkat ettikleri önemli kriterlerden birisi okulun eve olan uzaklığıdır. Büyük şehirlerde baş gösteren bu sorun kırsal alanlarda da zorunlu olarak kendini gösterebilmektedir. Uzmanlar okulun eve uzaklığının başarıyı etkilediği söylemektedirler. Bu konuda yapılmış araştırmalar da mevcuttur.
       Büyük şehirlerde okulun uzaklığı anne ve babanın isteği gibi görünse de istisnai durumlar da mevcuttur. Fakat kırsal alanlarda öğrenci azlığından ötürü yapılan merkezi eğitimler ile birçok öğrenci taşımalı sistemler ile belirli merkezlere getirilerek sınıflar oluşturulmaktadır. Bu durumlar da yer yer çocukların günde 2 saat kadar okul yolunda geçirmesine neden olmaktadır.
       Yapılan araştırmalar okul yolunda geçirilen sürenin artmasının çocukların başarısını orantılı olarak etkilediğini göstermektedir. Okul yolunda fazla vakit geçiren çocuklar başarı olarak geri duruma düşmektedir. Bunun da en önemli sebebi kaybedilen zaman ile beraber tekrar yapma ve ders çalışma zamanlarının kalmamasıdır. Yeteri kadar dinlenememeleri de cabası.
       Sabah okul yolundaki yorgunluk ile güne başlayan çocuklar diğer çocuklara oranla okul derslerine konsantre sıkıntısı yaşamaktadırlar. Çocuklar okul sırasında harcamaları gereken enerjiyi yolda harcadıkları için diğerlerine oranla daha çabuk sıkılmakta ve yorulmaktadırlar. Akşam dönüşte de dinlenmek için ayırmaları gereken zamanı yine yolda geçirdikleri için verilen ödev ve tekrarlarda başarı yakalama oranının daha zor olduğu görülmektedir.
       Bu araştırma üstün zekalı çocukların okul mesafesinden fazla etkilenmediğini ortaya koymuştur. Bu çocuklar bir konuyu kavramak için fazla zamana ihtiyaçları olmadıkları için yol uzunluğundan zarar görmemektedir.
       Özellikle okul servisleri değil de toplu taşıma araçları ile okula giden çocukların bu durumdan çok daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar aileleri okul servislerini kullanma konusunda uyarmaktadırlar. Servislerde oturarak giden ve kendilerini güvenli hisseden çocuklar toplu taşıma araçlarında bir kargaşa ve kaos ortamında seyahat eden çocuklara oranla daha az yıpranmaktadırlar. Ayrıca bu çocukların yol süresince neler yaptığı, kimlerle muhatap olduğu bilinmediğinden kötü alışkanlıklara kapılabileceği ihtimalini de artırmaktadır.
       Okul yolunda çok fazla zaman geçiren çocuklar ihtiyaç duydukları diğer aktivitelere ya daha az zaman ayırabilmekte ya da bu süre yüzünde gerekli uyku zamanı kadar uyuyamamaktadırlar. Çocukların sağlıklarını direk olarak etkileyen bu uykusuzluk ve yorgunluk durumu başarılarını direk olarak etkilemektedir. Ayrıca yol süresinde yaşadıkları ve bekleyiş durumu çocukların psikolojisini de olumsuz etkilemektedir.
       Zorunlu olarak taşımalı eğitim kullanan ailelerin yapacak çok fazla alternatifleri yok iken sırf anne ve babalarının okul seçimi yüzünde saatlerce yok sıkıntısı çeken çocukların bir alternatifleri mevcuttur. Uzmanlar anne ve babalara okul ev arası mesafenin çocukları eğitimlerini direk olarak etkileyeceğinden dolayı, mümkün olduğu kadar evlerine yakın okulları seçmelerini tavsiye etmektedir. Okullardaki eğitim ne kadar iyi olursa olsun bu avantaj çocukların yorularak boşa harcadıkları zaman ile beraber kaybolabilmektedir.
       Anne ve babalar okul seçiminde çocuklarının yolda geçirecekleri zamanı mutlaka göz önüne almalılar ve artıları ve eksileri ile değerlendirmelilerdir.