Kriz Zamanlarında Anne ve Baba
       Anne veya baba olmak zor zanaattır. Sabır ister, irade ister, düşünce ister, ister de ister. Her anne ve baba çocuklarının, onların sınırlarını zorladığı zamanlar olmuştur mutlaka. Bu durumlar ev içerisindeki kontrol duygunuzu tehdit edebilir veya diğer çocuklarınızın gözünde zayıf görünme korkusu yaşatabilir. Eğer doğru bir duruş sergilemezsek hem diğer çocuklarınızın, hem de o çocuğunuzun kontrolünü kayıp edebileceğini düşünebilirsiniz.
       Anne ve babanın kriz dönemlerindeki kriz yönetimi çok önemlidir. Adı üzerinde kriz bu, ve ne zaman yalanacağı belli olmaz. Bir krizin yönetiminde ne kadar hızlı davranılır ve reaksiyon verilir ise o kriz o kadar çabuk ve az hasarlı bir şekilde atlatılır.
       Bir kriz ortamında bulunan ve krizi çözmeye çalışan mesleklerin yaptıkları farklı olsa da yöntemleri aynıdır aslında. Bir doktor, itfaiyeci, polis, hepsi aynı yolu izler. Kriz ile karşılaşıldığında yapılan ilk işlem direk olarak krizi çözmek olmamalı, ilk olarak stabillik sağlanmalı, durağanlaştırılmalı ve krize neden olan etmenler ortadan kaldırılmalıdır, ardından da kriz çözülmesi çalışmalarına geçilebilir ve krizin yol açtığı problemler ortadan kaldırılabilir. Bir hastanenin acil servisindeki doktor da aynı şekilde müdahale eder hastalarına. Acil doktorunun ilk amacı hastayı hayatta tutmaktır. O hastayı iyileştirmek için uğraşmaz, sadece hayati fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirmesini sağlar. Bunu sağladıktan sonra da diğer doktorlar tedaviye başlar. İtfaiye de aynıdır, onlar da yangını söndürmeye başlamadan önce insanları yangın alanından uzaklaştırmaya çalışır, yangını kontrol altına alarak yayılmasını engeller ve ardından söndürmeye çalışır. Aslında kriz yönetimde ilk olarak yapılan, krize neden olan durumun iyiye gitmesini sağlamaktan ziyade daha kötüye gitmesine engel olmaktır.
       Meslekler için gerekli olan kriz yönetim biçimi aslında aileler içinde geçerlidir. Anne ve babalar çocukları ile karşılaştıkları bir kriz durumunda direk olarak krizi çözmeye yönelik hamleler yaparlar ve bu onlar işin daha da karmaşıklaşmasına neden olur. Çünkü kriz yatışmamıştır ve tüm alevi ile devam etmektedir. Bu tür müdahaleler sinir katsayılarını zorlar ve istenmeyen sonuçlara getirebilir. Anne ve babalar otaritelerinin kaybolması korkusu ile çocuklarına sıcağı sıcağına müdahale ederler, bu sırada ne kendi sinirleri yatışmıştır ne de çocuklarının ki. Hem anne ve babaların, hem de çocukların sağlıklı düşünemediği krizin ilk zamanlarında müdahale edip durumu düzeltmek doğru bir çözüm olmayacaktır. Sağlıklı ve kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için iki tarafında sakinleşmesi ve sağlıklı düşünebilmesi gerekmektedir. Anne ve babalar bu tür kriz zamanlarında sinirlerine hakim olmalılardır. Ya kendileri olay yerinden uzaklaşmalı ya da çocuklarını uzaklaştırmalıdırlar ki karşılıklı tartışma ortamına girilmeden herkes sakinleşebilmelidir. Belli bir süre geçtikten sonra iki taraf ta sakin sakin konuşabilecek duruma gelecektir. Çocuklara sinirli oldukları anlarda yanlış yaptıklarına ikna etmek hiç te kolay değildir. Bu sebeple ilk yapılması gereken şey iki tarafın da sakinleşmesi ve yatışmasını beklemek olacaktır. Zaten bu süreç sonun da hem çocuk yatığını bir daha düşünme ve yanlışlıklarını kendi görme imkanı bulacak, hem de anne ve baba karşılaştıkları kriz durumunu düzeltmek için nasıl adım atması gerektiğini düşünebilecektir.
       Çocuklarınızın yaptıkları hatalarda yanınızda kalmasına izin vermenin, onları dinlemenin, kızıp müdahale etmemenin onların yaptıklarına görmezlikten gelmek anlamına gelmez. Aslında yapılan bu durum onlara ve kendinize düşünme şansı vermek olacaktır ve olayın ilerleyen zamanlarda çözüme kavuşturulması için ertelenmesi anlamına gelecektir. Çocuklarınıza problemi bir de onun tarafından dinlemek istediğinizi ve bunun için herkesin sakinleşmesi gerektiğini söyleyin. Çocuklarınız bu durumda size anlatacaklarını kafasında düşünüp sıralarken çoğu zaman hatalarını kendileri bulacaktır.
       Kriz dönemlerinde eğer çocuklar yaptıkları hataların farkında iseler olayı kapatmak veya üste çıkmak adına sizinle bir tartışma içerisine girmek isteyeceklerdir. Bu tartışma ortamından kesinlikle uzak durmalısınız.
       Kriz çözüm aşamasında anne ve babalar nasıl davranmalıdır;
       Kriz ortamından uzaklaşıp iki taraf ta sakinleştikten sonra sıra krizin çözüme ulaştırılması aşamasına gelir. Bu aşamada anne ve babalar yapıcı olan taraf olmalıdır ve konuşmayı kendi kontrollerinde tutmalıdır. Peki anne ve babalar kriz çözümü sırasında neler yapmalıdır?
       - Çocuklarınızla tartışmayın ve onların da sizinle tartışma isteklerini geri çevirin.
       - Çocuklarınızı azarlayıp onları suçlamayın.
       - Çocuklarınızı eleştirmeyin ve onlara uzun uzun öğütler vermeyin.
       - Çocuklarınıza yaptıklarının bahanesi yok şeklinde yaklaşmayın.
       - Kriz çözüm konuşmasını başkasının yanında yapmayın, yalnız olun ve onları utandırmayın. Onlara konuştuklarınızın aranızda kalacağının sözünü verin.