Daha Fazla Ders mi, Daha Fazla Oyun mu
       Aslında bu sorunun cevabını çocukların yaşlarına göre ayırmak daha doğru olacaktır. Lise çağına kadar ve liseden sonraki çocuklar olarak.
       Çok fazla ders yapmanın yerine çok fazla oyun oynamamın daha iyi düşüncesi size yanlış gelebilir fakat aslında bu düşüncenin bir doğruluk payı vardır. Sadece ders anlatarak, test çözerek iyi bir eğitim alınmaz. Alınan eğitimin kaliteli ve verimli olabilmesi için o eğitimi alacak çocukların zihinsel ve fiziksel olarak hazır olmaları gerekmektedir.
       Çocuklar oyun oynamak, eğlenmek için yaratılmışlardır. Onların dinlenmeleri için durup beklemeleri değil, oyun oynayıp eğlenmeleri gerekmektedir. Çocukların yaşlarına göre de dersleri dikkatli dinleme saatleri de değişir. O sebeple belli periyodlar ile oyun oynamaları ve kendilerini boşaltmaları gerekmektedir.
       Özellikle ilkokul öğretmenlerinin bu dikkat etmesi gerekmektedir. Örneği gelişmiş toplumlar bunu fark etmiştir ve ilkokul düzeyinde ders saatini aşağı çekip teneffüs saatini yukarı çekmişlerdir. Çocukların teneffüste dışarı çıkıp oyun oynamaları onlar için bilgisayarlardaki restart düğmesi gibi bir şeydir. Çocuk teneffüste oynayarak dinlenir.
       Hareketsiz bir şekilde oturmak beyne giden oksijen miktarını azaltır, glikoz miktarını minimize eder. Bu durum beyinde yorgunluğa ve bir uyku durumunun gelmesine neden olur. Yorgun beyinde nöronlar verimli çalışamaz ve sinir iletimi sağlanamaz. Teneffüste temiz hava alan oyun oynamak için koşuşturan çocuklar beyinin bu gereksinimini de karşılamış oluyorlar.
       Teneffüste oynanan oyunlar sadece beyine oksijen gitmesi açısından önemli değildir. Bunun dışında dil gelişimini, problem çözme becerisini, risk yönetimini ve bağımsız öğrenme becerilerini artırıyor. Ayrıca oyun akademik becerilerle, sınıftaki davranışlarla, sağlıklı duygusal tutumlarla ve okul hayatına daha iyi uyum sağlamayla da ilişkilendiriliyor. Tüm bunlar akıllara çocuklarımız neden daha fazla teneffüslerde oynamıyor sorusunu getiriyor.
       Okullardaki ders aralarının süresi için özellikle yurt dışında bir çok araştırmalar yapılmaktadır. İncelenen okular da okulda geçirilen toplam süre değiştirilmeden ders sürelerinden kısılarak teneffüs sürelerine ilaveler yapıldı. İnceleme sonucunda daha çok teneffüs yapıp oyun oynayan çocukların daha başarılı oldukları saptandı.
       Teneffüs süreleri kadar çocukların teneffüslerde zaman geçireceği ortamlar da çok önemlidir. Özellikle küçük ve oyun alanı olmayan okullarda verilen teneffüs alanları çocukların deşarj olması için uygun yerler değildir. Çocukların teneffüslerde bol oksijene, koşuşturacak ve oyun oynayacak geniş alanlara ihtiyaçları vardır. Okul yönetimleri ve milli eğitim bakanlığı bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelidir.